۱۱ مهر ۱۳۴۱ ـ بهرهبرداری از موزه آذربایجان
چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۳۴۱
مصادف با ۴ جمادیالاول ۱۳۸۲ و ۳ اکتبر ۱۹۶۲
بهرهبرداری از موزه آذربایجان
بنای دومین موزه تاریخی ایران پس از موزه ملی تهران، با حفظ آثاری متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی، در سال ۱۳۳۷ هجریشمسی در تبریز گذاشته شد که به طور رسمی بعد از ۴ سال مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
موزه آذربایجان با مساحت ۳ هزار مترمربع زیربنا و ۳ تالار بزرگ نمایش، یکی از بزرگترین موزههای کشور محسوب میشود که نزدیک به ۱۱ هزار قطعه اشیای نفیس باستانی در آن ثبت شده است.
زیرزمین این موزه ۳ طبقه، محل نگهداری مجسمههای ساخته شده توسط پیکرتراش نامدار ایران ـ استاد احد حسینی ـ است که به نمایش سرگذشت و اخلاق انسانها در طول سدههای گذشته میپردازد. طبقه همکف موزه مربوط به اشیای تاریخی دوران پیش از اسلام است که سفالهایی با ۷ هزار سال قدمت در این بخش نگهداری میشوند و به عنوان قدیمیترین اشیای این طبقه بهشمار میروند. اما در طبقه اول موزه، اشیای مربوط به سده چهارم هجری به چشم میخورد که شامل ظروف سفالی و دیگر آثار تاریخی است.
از بخشهای منحصر بهفرد موزه، میتوان به بخش سنگ نگارههای تاریخی اشاره کرد که در محوطه حیاط کناری موزه استقرار یافته و مجموعهای از پیکرههای انسانی، سنگ گورها، سنگهای کتیبهدار، قوچهای سنگی و مجسمههای سنگی را به نمایش گذاشتهاند.